Despre mine
Experiență
Alin Ionescu–Cabinet de avocat
Avocat fondator
Ţuca, Zbârcea & Asociaţii
Avocat–litigii
-
•Senior Associateianuarie 2022 –martie 2023
-
•Associatedecembrie 2015 –decembrie 2021
Agence France-Presse
Stagiar–proprietate intelectuală
hw&h Avocats & Rechtsanwälte
Stagiar–proprietate intelectuală
Studii
Universitatea din Strasbourg (CEIPI)
Master în dreptul proprietăţii intelectuale şi comerţ
Universitatea Paris 1 Panthéon–Sorbonne
Licenţă în drept francez–drept internaţional şi european al afacerilor
Universitatea Bucureşti–Facultatea de Drept
Licenţă în drept român
Limbi străine
Engleză, franceză, germană.
Cazuri importante
Încălcarea unei mărci
O renumită casă de modă are o marcă înregistrată asupra unui desen în carouri având culorile bej, negru şi roşu. Aceasta a pretins că un lanţ de hypermarketuri vindea pilote care îi încălcau marca. Casa de modă a cerut daune, susţinând că pilotele vândute de client ar fi avut un desen asemănător cu marca înregistrată.
Procese cu organisme de gestiune a drepturilor de autor
Orice firmă care difuzează muzică într-un spaţiu trebuie să plătească o sumă de bani unor organisme publice care gestionează drepturi de autor. De multe ori, firma nu este de acord cu suma cerută sau consideră că nu ar trebui să o plătească. Am apărat în astfel de procese: organizatori de festivaluri, companii hoteliere, aplicaţii de ride-sharing, transportatori.
Procese dintre persoane fizice şi bănci
Începând din anii 2015, în România au apărut numeroase procese între persoane fizice cu credite în franci elveţieni şi bănci. Am apărat bănci în peste 100 de procese în care consumatori au contestat clauze din contracte. Acest lucru mi-a permis să cunosc foarte bine în ce situaţii pot fi anulate clauze pentru că ar fi abuzive. Clauzele abuzive se aplică în orice proces pornit de un consumator, fie că împotriva unei bănci, companii aeriene, firme de telefonie sau case de pariuri.
Procese dintre firme de taxi şi aplicaţii de „ride-sharing”
Firmele de taximetrie s-au confruntat începând din 2016 cu noi concurenţi: aplicaţiile de „ride-sharing”. În mai multe oraşe din ţară, firmele de taxi au pornit procese în care au cerut interzicerea acestor aplicaţii. Ele au susţinut că aplicaţiile ar face concurenţă neloială, prestând servicii de transport fără autorizaţie. Am apărat o cunoscută astfel de aplicaţie în mai multe procese pornite la Cluj, Bucureşti şi Timişoara.
Denigrare legată de organizarea unei licitaţii
O casă de licitaţii a anunţat organizarea unei licitaţii cu bunuri ale lui George Enescu. Clientul meu, o instituţie publică din subordinea Ministerului Culturii, a emis un comunicat public faţă de această licitaţie. Acesta şi-a exprimat îngrijorarea faţă de autenticitatea a două articole. Casa de licitaţii a solicitat, de urgenţă, ştergerea comunicatului până la organizarea licitaţiei pe motiv că acesta ar fi denigrator şi ar diminua preţul articolelor.
Încălcarea dreptului de proprietate
Un dezvoltator imobiliar şi furnizor de servicii de telecomunicaţii a construit un ansamblu rezidenţial. Deşi a vândut ansamblul rezidenţial, acesta a păstrat o fâşie de teren care înconjoară ansamblul astfel încât nicio altă firmă de telecomunicaţii să nu poată ajunge în ansamblu fără să treacă prin proprietatea dezvoltatorului. Dezvoltatorul a pornit un proces împotriva clientului meu prin care a cerut îndepărtarea reţelei de telecomunicaţii construite de client pentru că i-ar încălca proprietatea.
Recuperarea unor cheltuieli în lipsa unui contract
Clienţii mei au ajutat o persoană vârstnică aflată în nevoie îngrijind-o şi renovându-i un apartament aflat într-o stare deplorabilă. Clienţii mei s-au înţeles telefonic cu o rudă aflată în străinătate ca aceste cheltuieli să fie socotite ulterior. Nu au semnat însă un contract. După decesul bătrânei, ruda a refuzat să plătească deşi a moştenit întreaga avere.