Ce este taxa de timbru

Taxa de timbru trebuie plătită de cel care apelează la justiție. Justiția nu este o activitate gratuită, ci presupune costuri. De aceea, persoana care dă pe cineva în judecată („reclamantul”) trebuie să plătească această taxă pentru serviciul oferit de justiție.

Taxa de timbru se plăteşte fie anticipat, odată cu depunerea cererii de chemare în judecată, fie mai târziu, când cere judecătorul. De obicei, judecătorul îi cere reclamantului să plătească taxa de timbru înainte de prima şedință de judecată.

Plata taxei de timbru este primul lucru verificat de judecător la prima şedință de judecată. Dacă reclamantul nu plăteşte această taxă, cererea lui va fi respinsă ca „netimbrată”.

Cum se calculează taxa de timbru

Valoarea taxei de timbru diferă în funcție de tipul procesului.

Această valoare este stabilită de Ordonanța de Urgență nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.  

Există trei situații diferite:

  • nu trebuie plătită taxă de timbru;
  • se plăteşte o taxă fixă stabilită prin lege;
  • se plăteşte o taxă calculată la valoarea procesului.

În prima categorie intră procesele pornite de persoane pe care legea le consideră vulnerabile. Aceste persoane trebuie să aibă acces gratuit la justiție, fiind scutite de la plata taxei.

Câteva exemple de astfel de procese sunt:

  • cereri legate de pensii şi ajutoare de şomaj;
  • cereri legate de ocrotirea minorilor;
  • cereri făcute de consumatori;
  • cereri făcute de angajați împotriva angajatorilor.

În a doua situație, legea stabileşte o taxă de timbru fixă. Câteva exemple sunt:

  • plângeri contravenționale (20 RON);
  • cereri prin care se atacă un act al unei autorități publice (50 RON);
  • cereri în materia drepturilor de autor (100 RON);
  • cereri de divorț (50, 100 sau 200 RON).

Dacă procesul nu este scutit de la plata taxei şi nici nu există o taxă fixă stabilită de OUG nr. 80/2013, reclamantul plăteşte o taxă calculată la valoarea procesului, după cum urmează:

  • 8%, dar nu mai puțin de 20 RON (pentru procese până la valoarea de 500 RON);
  • 40 RON + 7% din ce depaşeşte 500 RON (pentru procese între 501 RON şi 5.000 RON);
  • 355 RON + 5% din ce depăşeşte 5.000 RON (între 5.001 RON şi 25.000 RON);
  • 1.355 RON + 3% din ce depăşeşte 25.000 RON (între 25.001 RON şi 50.000 RON);
  • 2.105 RON + 2% din ce depăşeşte 50.000 RON (între 50.001 lei şi 250.000 lei);
  • 6.105 RON + 1% din ce depăşeşte 250.000 RON (peste 250.000 RON).  

Exemplu: A îl dă în judecată pe B pentru a-i da înapoi suma de 6.000 RON pe care i-a împrumutat-o anterior. Valoarea procesului este de 6.000 RON astfel încât taxa va fi calculată după cea de-a treia formulă. A va trebui să plăteasca o taxă de 355 RON + 5% x (6.000 – 5.000) = 355 RON + 5% x 1.000 RON = 355 RON + 50 RON = 405 RON.

Ce se întâmplă însă dacă procesul nu poate fi evaluat? De exemplu, A îl dă în judecată pe B şi îi cere instanței oprirea unor lucrări. În astfel de situații, când procesul nu are o valoare, taxa de timbru este de 20 RON.  

Cum se plăteşte taxa de timbru

Taxa de timbru se plăteşte în contul unității administrativ-teritoriale de la domiciliul/sediul celui care plăteşte.

Acest cont ar trebui căutat pe site-ul portal.just.ro, pe pagina judecătoriei de la domiciliul/sediul reclamantului.

De exemplu, dacă reclamantul este domiciliat în Sectorul 3 din Bucureşti, contul corect poate fi găsit pe pagina Judecătoriei Sectorul 3 Bucureşti de pe site-ul portal.just.ro.

Accesând această pagină, secțiunea „bine de ştiut” -> „info taxe” pot fi găsite conturile în care trebuie plătite taxele de timbru pentru toate cele 6 sectoare din Bucureşti. Căutarea ar trebui să fie asemănătoare pentru orice judecătorie din țară.

Taxa de timbru poate fi plătită în numerar (direct la autoritate) sau prin virament bancar (inclusiv online).

Întrebări frecvente

Cine calculează taxa de timbru?

Taxa de timbru poate fi calculată şi plătită anticipat de către reclamant. Judecătorul este însă cel care are obligația de a calcula taxa de timbru. Uneori se poate întâmpla ca judecătorul să îi ceară reclamantului să precizeze valoarea procesului pentru a putea fi calculată taxa de timbru.

Ce se întâmplă în căile de atac?

Dacă procesul a ajuns în apel sau în recurs se va plăti o nouă taxă de timbru. Taxa va fi plătită de către cel care atacă hotărârea cu apel sau recurs pentru că el este cel care solicită un nou serviciu din partea justiției. Taxa de timbru din apel sau recurs va fi mai mică. În general, ea este jumătate din taxa plătită inițial.

Se poate recupera taxa de timbru?

Taxa de timbru este un cost al procesului. Costurile procesului sau „cheltuielile de judecată” sunt suportate de partea care pierde procesul. Dacă cel care a plătit taxa câştigă procesul, atunci cealaltă parte trebuie obligată să plătească şi valoarea taxei de timbru.  

Există şi alte facilități?

Persoanele care au venituri foarte mici pot formula o cerere de „ajutor public judiciar”. Dacă cererea este admisă, acestea pot beneficia de scutirea, reducerea sau eşalonarea taxei de timbru.